Θα σε κάνω DADA – επεισόδιο ανοιχτής έκβασης (2014)

 

Το Νταντά υπήρξε καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε μέσα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο στις εικαστικές τέχνες, την λογοτεχνία, το θέατρο και τη γραφιστική. Αποτέλεσε διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου, αλλα και σε ότι φάνταζε ως καταπιεστική διανοητική αγκύλωση, τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα. Σήμερα, μια εποχή που μοιάζει ζοφερή όσο ποτέ ανάλογη με κείνη, το Νταντά συνεχίζει να αποτελεί την ιστορική ρήξη με το κατεστημένο της Τέχνης, σύμβολο έκρηξης ελευθερίας μέσω της οποίας οι αξίες της ανθρώπινης ζωής αξιοποιούνται και κάθε σκέψη, κάθε δράση μετατοπίζεται, αναποδογυρίζεται, κοροϊδευεται με στόχο τι υπάρχει “πίσω”,“κάτω” και “απέναντι” από το οικείο και το λογικό. Ντανταϊστής ειναι κάποιος που αγαπάει τη ζωή σε όλες τις αναρίθμητες μορφές της και που λέει ότι “η Ζωή δεν είναι μονάχα εδώ” αλλά κι εκει κι εκει κι εκει (da da da).

Η ομάδα Svoradov Theatre Group σφυρηλατημένη θεωρητικά στις θεατρικές σπουδές αλλά με διάθεση να ανατρέψει όλους τους συμβατικους “θεατρικούς” κώδικες, ανασυνθέτει, αναπαράγει και εν τέλει αναγεννά ένα ντανταϊστικό επεισόδιο ανοιχτής έκβασης υπό τη μορφή “χάπενινγκ”.

Το χάπενινγκ παρουσιάστηκε στις 03/02/2014 στο φουαγιέ του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.,στις 27/03/2014 στο καφέ μπαρ “Η Πρίγκιπος” και στις 03/05/14 στην Αποθήκη Γ (Λιμάνι Θεσ/νίκης) στα πλαίσια του A for Art Festival 2014.

Στο χάπενινγκ “Θα σε κάνω DADA” συμμετείχαν οι: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Κωνσταντίνος Λουκίδης και η Ιωάννα Λιούτσια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s